Je eet vrij gezond maar toch last van die onstilbare trek? Met deze 5 tips reken jij af met je cravings.

Cravings: zo kom je ervan af
[5 tips]

5 tips
Cravings: oorzaken en oplossing!

Floohw hearts blauwCravings zo kom je ervan af Floohw

Cravings: zo kom je ervan af [5 tips]

Je bent best gezond bezig maar je lichaam schreeuwt: “ik moet wat eten!” En dat de he-le dag. Om van gek van te worden. Cravings zorgen voor onrust. Onrust in je hoofd, maar vooral ook onrust in je lichaam. Je wilt eigenlijk niet zo met eten bezig zijn, maar door die onstilbare honger ben je dat tóch…

In deze blog leg ik, Roos Mulder (Voeding Strateeg en Oprichtster Floohw), je uit waar cravings vandaan komen en hoe je ervan af komt. Tot 2012 ervoer ik zelf dagelijks cravings. Wat een vreselijke onrust zat er in mijn lijf! Ik begon te eten volgens de Chinese voedingsleer en mijn onstilbare honger verdween als sneeuw voor de zon…

Waar komen cravings vandaan?

Om te begrijpen hoe we cravings te lijf gaan, moet ik je eerst even uitleggen waarom jij nu überhaupt cravings ervaart. In het kort: cravings zijn een signaal uit je lichaam dat er iets uit balans is. Er is ergens teveel van of een tekort aan. Om dit concept te kunnen begrijpen neem ik in de eeuwenoude, holistische wereld van de Chinese geneeskunde.

Alles draait om een balans in energie

Cravings zijn een signaal uit je lichaam dat er iets uit balans is. Dat “iets” noemen we in de Chinese geneeskunde “Qi”. Qi kan je vergelijken met energie of warmte (ik noem het je “vuurtje”), dat door jouw lichaam heen stroomt. Qi geeft jouw organen de benodigde warmte die ze nodig hebben voor lichamelijke processen. Zonder Qi is er geen leven. Zonder “vuurtje” ben jij hartstikke dood!

Een goed brandend “vuurtje” is de basis van jouw gezondheid. Wanneer die in balans is, stroomt de energie (Qi) in jouw lichaam soepeltjes van orgaan naar orgaan. En een goede Qi stroom betekent: balans, klachtenvrij, op je ideale gewicht en je ervaart rust in je hoofd én lichaam.

Floohw Qi stroom

Wanneer ben ik in balans?

Het “vuurtje” is in balans wanneer er een balans is tussen de “warme” en “koude” energie in je lichaam, én wanneer er een balans is tussen de energie van de organen in de keten. Alleen op die manier brandt het “vuurtje” goed en stroomt de energie in je lichaam vrolijk door.

De twee type energie, in de Chinese geneeskunde ook wel Yin (koude) en Yang (warme) energie genoemd, houd je in balans door de juiste voeding, lichaamsbeweging en levenskeuzes. De energie in de organen houd je in balans door voeding te eten uit de vijf elementen.

Hoe je weet of jouw “vuurtje” goed brandt? Nou… ervaar jij lichamelijke klachten? Zoals een opgeblazen buik, energiedips of cravings? Als dat zo is, dan weet je dat jouw “vuurtje”, oftewel Qi, niet in balans is.

In deze blog vertel ik je hoe je je balans hersteld, en dus je cravings verminderd, door de juiste voeding te eten!

Cravings betekenen een disbalans in energie

Een gebalanceerd “vuurtje” (Qi) betekent een balans in warme (Yang) en koude (Yin) energie én een balans in de energie in de organen. Cravings zijn een signaal dat jouw energie uit balans is!

Het lichaam is gemaakt om zichzelf te herstellen. Wanneer er een disbalans ontstaat (door bijvoorbeeld verkeerde voeding, overbelasting of stress), dan gaat het lichaam aan de slag om de balans te herstellen. Vaak gaat dit goed, maar als er langdurige factoren zijn die het lijf uit balans gooien… dan ontstaan er fysiologische signalen die jij kan waarnemen. Het lijf “roept” als het ware om hulp. En dat zijn die cravings!

Deze 50 gerechten brengen rust in je lijf én hoofd.
Met het Floohw Recepten Kookboek (een eKookboek) krijg je je lichaamsenergie weer in balans. Zo kom je af van een opgeblazen buik, cravings en energiedips.
Doe mij dat Kookboek
Floohw Qi stroom

Drie oorzaken van zoete cravings

Zoete cravings kunnen door meerdere dingen ontstaan, maar ik benoem hieronder de meest voorkomende oorzaken:

1. Zoete cravings kunnen betekenen dat het te “warm” is in jouw lichaam. Oververhitting in een lichaam kan ontstaan door bijvoorbeeld dagelijks knoflook gebruik, overdadig sporten, veel verhittende kruiden gebruiken of langdurige spanning of stress. Dat zijn allemaal invloeden die jouw “vuurtje” te hard laten branden. Wat moet er gebeuren? Afkoelen! Suiker (snelle suikers) hebben een “koude” energie. Vandaar dat jouw lichaam hier om vraagt.

2. Zoete cravings kunnen ook betekenen dat jouw lijf wilt ontspannen. Wanneer je veel emotionele spanning ervaart, stress hebt of lichamelijke stress door sporten, dan staat je lijf strak van de spanning. De smaak zoet betekent in de Chinese voedingsleer “ontspanning”. Vandaar dat jouw lijf hier om kan vragen.

3. Zoete cravings kunnen ook ontstaan door een chronisch gebrek aan voeding uit één van de vijf elementen. Dat kan bijvoorbeeld het element “Aarde” zijn. Dit element vertegenwoordigt de smaak “zoet” en wanneer je hier onvoldoende van eet ontstaat hiervan een gebrek. Je lichaam vraagt jou dus om dit aan te vullen! Voeding uit het “Aarde” element zijn bijvoorbeeld veel granen (zoals gierst, mais, gerst), aardappels, wortel, pompoen, noten, gedroogd fruit.

Nu je weet waar die cravings vandaan komen kunnen we aan de slag…!

Floohw Qi stroom

5 tips voor het afkomen van cravings

Het antwoord is eigenlijk maar heel kort: je moet de energie (het “vuurtje”) in jouw lichaam weer in balans krijgen. Dit doe je door de juiste voeding te kiezen. Voeding die jouw “vuurtje” in balans houdt, en niet te “warm” of te “koud” maakt.

Hieronder geef ik je 5 tips die je direct kan implementeren als jij vaak cravings ervaart.

Tip 1 Voeg gekookte oergranen toe aan je patroon
Vervang je crackers, pasta of brood met échte onbewerkte oergranen. Deze granen balanceren namelijk jouw gehele energiestroom. De graankorrel heeft een harmonieuze vorm van Qi. Dit betekent dat hij je letterlijk in balans brengt. Daarnaast vullen deze granen jou voor de hele dag. Bestel hier: Volkoren Basmatirijst, Gierst, Gierstvlokken of Haver.

Tip 2 Warm ontbijten
Door je dag met een warm ontbijt te starten breng je je energiestroom in balans. Denk aan havermout, volkoren rijst met groenten, of een gierstpapje met dadels. Volgens de Chinese geneeskunde moeten we de ochtend starten met verwarmen! Zo breng je harmonie in het lijf.

Tip 3 Verminder verhittende producten
Verhittende producten zoals koffie, knoflook, gember of warme kruiden gooien je lichaam bij overmatig gebruik uit balans. Ben je een echte gemberthee lover of knoflook-addict? En kan je maar niet van die chocola afblijven? Laat deze verhittende producten dan staan zodat er rust ontstaat in je lichaam! Je oververhit hiermee je lichaam namelijk teveel zodat je lijf op zoek moet naar afkoeling: lees zoete cravings.

Tip 4 Vermijd yoghurt en/of kwark
Deze producten (incl. De plantaardige vervangers) zijn een te grote “koude” aanslag op jouw lijf. Je gooit je lichaamsenergie uit balans en het lichaam gaat weer roepen om te herstellen. Vervang deze producten met een warme optie zoals beschreven in tip 2.

Tip 5 Eet volwaardige tussendoortjes
In plaats van de standaard cracker of rijstwafel, eet tussen de maaltijden door een volwaardig tussendoortje. Op deze manier houd jij jouw Qi stroom in balans door de toevoer aan Qi-waardige gerechten. Tussendoortjes kunnen zijn: eigen gemaakte bananenbrood, volkoren basmatirijst met boter en zout of een eigen gemaakt soepje.

Wat een rust!

Met deze 5 tips kom jij al een heel eind om je cravings op te lossen! Wát een rust.

Onthoud! Jouw onstilbare honger is een serieus signaal uit je lijf dat er iets uit balans is. Heel belangrijk om hiernaar te luisteren. Op de lange termijn wordt je lichaam ongezonder en ongezonder, en jij ongelukkiger en ongelukkiger…

Om helemaal met je cravings (en disbalans) af te rekenen kan je met 50 recepten (waaronder 15 warme ontbijtjes en 10 tussendoortjes) uit het Floohw eKookboek aan de slag!

Het eKookboek bestel je nu maar voor 17eu (ipv 27eu)👇🏼

Doe mij dat kookboek >
Als "een nieuwe manier van eten" klinkt als een hele opgave lees dit dan even...
Elke reis begint ergens. Als gedachten zoals "hoe ga ik dit volhouden?" of "is dit wel écht iets voor mij?" omhoog komen, weet dan dat alle Floohwers die gedachten ook eerst hadden!

Of je nu wel of geen keukenprins(es) bent, bang bent voor teveel nieuwe regels, of denkt dat je het te druk hebt - we beginnen ALLEMAAL ergens. Het is belangrijkste is dat je door wilt gaan.
Iedereen begon met één ding: HET DURVEN TE PROBEREN.
Klaar om hetzelfde te doen?
Ja! Laten we het doen
Roos Mulder Floohw

Hoe je mij kan bereiken

Stuur me een email

roos @ floohw.com

Bedrijfsgegevens
Floohw
Kvk: 74272683

Privacy verklaring