Rondlopen met een opgeblazen buik is heel normaal, toch? Want bijna iédereen heeft het.

Toch niet helemaal...

De Oorzaak Van Een Opgeblazen Buik [En Oplossing]

Oorzaak & oplossing
Van een opgeblazen buik

Floohw hearts blauwOpgeblazen buik Floohw

De Oorzaak Van Een Opgeblazen Buik

Rondlopen met een opgeblazen buik is heel normaal, toch? Want bijna iédereen heeft het. Nou, lieve lezer, laat ik je 1 ding vertellen: het is verre van normaal! En ook nog eens heel goed op te lossen.

Stel je eens je leven voor zonder die opgeblazen buik. Wat zou je allemaal weer wél kunnen doen met je leven? Begin weer te dromen want er is een duidelijke oorzaak én oplossing

Schreeuwen van de buikpijn

In 2012 stond ik zelf met mijn handen in het haar. Ik liep dagelijks rond met een opgeblazen buik en lag ’s nachts te schreeuwen van de buikpijn. Naar sociale dingen gaan? Ho, maar. Ik leerde er een soort van mee leven. Het was alleen geen leven te noemen

Naar de dokter gaan hielp niet. Ik kreeg de stempel Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Net zoals veel van jullie die dit lezen vast ook hebben gehad. Alle onderzoeken wezen bij mij niks uit. Ik was kerngezond. Ik werd naar huis gestuurd met helemaal niks.

Ik dacht dat ik het ermee moest doen totdat ik in aanraking kwam met de Chinese voedingsleer en voor altijd afrekende met mijn buikklachten.

En het is nu tijd dat 3000 jaar oude holistische geheim met jou te delen.

Energie (Qi) is de basis

De Chinese geneeskunde kijkt op een heel andere manier naar onze gezondheid dan wij hier in het Westen. In de Traditional Chinese Medicine (TCM) draait alles namelijk om Qi.

Qi is een vorm van energie, oftewel warmte. Deze energie stroomt in jouw lichaam van orgaan naar orgaan en zorgt ervoor dat zij hun functie goed kunnen vervullen. Met een gezonde Qi stroom verlopen alle processen zoals het hoort!

Qi is niet hetzelfde als calorieën. Qi is levensenergie en kan je terugvinden in de natuur, de lucht, in voeding en in jouw lichaam. Alles dat beweegt en leeft heeft Qi.

Floohw Qi stroom

Qi is je vuurtje

Jouw lichamelijke Qi kan je ook wel vergelijken met een “vuurtje”. Wanneer dat vuurtje goed brandt, is jouw lijf in balans en ben je gezond. Het vuurtje moet niet te hard branden, en ook niet te zacht. Een balans in je vuurtje bereik je met de juiste voeding en levensstijl voor joú.

Een holistische aanpak

Als wij ziek zijn in het Westen beoordeelt de arts alleen de ziekte, en vrijwel niet de mens die hem heeft. Heb je een maagzweer? Dan krijg je een maagzweer behandeling.

In de TCM daarentegen, staat de ziekte nooit los van de mens die hem heeft. Dat komt omdat Chinese artsen naar de mens, emoties, levensstijl, en alle energetische patronen als 1 geheel kijkt. Twee personen zullen daarom vrijwel nooit een identieke behandeling krijgen in de TCM.

De Chinese Geneeskunde is dus een holistische filosofie!

Floohw Qi stroom

Balans in warm en koud

Zoals ik eerder vertelde heeft een gezond lijf een balans in zijn of haar “vuurtje”. Er bestaan namelijk twee type energie in je lijf: warme (Yang) en koude (Yin) energie. Die twee elementen in balans houden is, naast een goede stroom aan energie, de sleutel tot je gezondheid.

Er zijn meerdere dingen die jouw lichaamsenergie beïnvloeden. Zo kan bijvoorbeeld overmatig sporten en stress je lichaam te sterk verhitten, en bijvoorbeeld treurigheid of veel laptop werk je lijf te sterk afkoelen (vertragen).

Je lichaam vertelt je wat er aan de hand is

Wanneer Qi niet goed stroomt, of er een disbalans is in Yin/Yang in je lijf, dan gaan er dingen mis in de processen in je lichaam. En dat kan jij ervaren!

Een paar voorbeelden van dat jouw energie uit balans is: een opgeblazen buik, enorme snaaibehoefte, lage energie, opvliegendheid, maagzuur, misselijkheid, geen honger, koude knieën, rode huid, pms klachten, darmklachten, zwaar gevoel, depressiviteit… Slechts een paar voorbeelden van dat er werk is aan de winkel!

Floohw Qi stroom

De oorzaak van een opgeblazen buik

Jouw opgeblazen buik (of PDS) is óók een signaal van disbalans van energie in je lijf! Een disbalans in Qi beïnvloedt de processen in je lichaam. Processen zoals de vertering kunnen bijvoorbeeld vertragen. De organen krijgen gewoonweg niet de warmte die ze nodig hebben de vertering goed te laten plaatsvinden. Dat heeft rotting en gisting als resultaat. En dat zorgt weer voor jouw opgeblazen gevoel.

Bedenk je maar eens in: je “vuurtje” moet branden om de processen goed te laten verlopen. Wanneer er niet genoeg warmte is, er teveel warmte is, of juist teveel koude of “damp” (vochtigheid), dan brandt het vuurtje niet optimaal. En dat zorgt voor een verstoring in je Qi stroom en dus heeft een negatief effect op de processen in je lijf.  

"Maar ik eet toch gezond?"

Maar hoe werkt het dan precies? Wat is er “misgegaan” dat jouw energie nu uit balans is? Je eet toch vrij gezond?

Voeding leeft!

De Chinese voedingsleer kijkt heel anders naar de invloed van voeding dan we in het Westen gewend zijn. Voeding heeft, net zoals jouw lijf, ook Qi. Voeding leeft namelijk! Voeding heeft een levenscyclus.
Voeding beïnvloedt jouw vuurtje. Sommige voeding verwarmt je vuurtje, en sommige koelen hem af.

Bijvoorbeeld, veel groene groenten zoals broccoli en courgette zijn verfrissend. Kruiden zoals kerrie, peper en kaneel zijn verwarmend. Neutrale voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld oergranen en dadels. Het gaat dus niet om de temperatuur van je eten, maar om de thermische waarde.

Daarnaast behoren voedingsmiddelen elk bij 1 van de 5 elementen. Meer hierover lees je in de blog over de Chinese voedingsleer >

De sleutel tot een klachtenvrij leven is het combineren van warme (Yang) en koude (Yin) voedingsmiddelen én van ten minste 3 van de 5 elementen. Allemaal in 1 gerecht.

Klinkt complex? Is het niet! Check hier het Floohw eKookboek voor wat inspiratie.

Floohw Qi stroom

Oorzaken en oplossing

Nu je snapt hoe je vuurtje en energiestroom werkt, en dat voeding daar een directe invloed op heeft, leg ik je de meestvoorkomende oorzaken van een disbalans in Qi uit, dat leidt tot een opgeblazen buik. Ook krijg je van mij wat oplossingen!

Oorzaak 1: Teveel "damp" en "slijm" in het lichaam💦

Bepaalde Yin (koude) voeding kan zorgen voor “damp” of “slijm”, oftewel vochtigheid, in het lichaam. Dat betekent dat het te vochtig is in het lijf om je vuurtje goed te laten branden. Het lichaam en de processen zijn hierdoor vertraagt. En een trage vertering heeft weer rotting en gisting als resultaat.

Veelvoorkomende voeding dat zorgt voor damp is rauw fruit en rauwe groenten. Koemelk, witte (snelle) suiker en tarweproducten werken slijmvormend.

✅ OPLOSSING
Verwarm al je groenten en fruit even kort. Maak bijvoorbeeld een compote van je fruit, of wok je groenten kort in de wok met 2 eetlepels water. Zo hef je de sterk afkoelende en damp vormende werking op van de voeding en behoud jouw vuurtje zijn kracht.

Vermijd koemelk, witte suiker en tarwe producten zoveel mogelijk. Vervang dit voor geit- of schapenmelk, natuurlijke suikers en eet glutenvrije opties zoals rijst, quinoa, haver of gierst.

Oorzaak 2: Teveel "warmte" in het lichaam🔥

Ook werkt een teveel aan Yang (warmte) in het lichaam niet mee in het behouden van een platte buik. Oververhitting zorgt namelijk voor een verstoring in de energiebalans en heeft ook weer direct effect op de vertering. Mogelijk kan uitdroging (en daarmee constipatie) ontstaan, of een stagnatie in het hele verteringsproces.

✅ OPLOSSING
Verminder je inname van hitte producten zoals koffie, knoflook en overdadig veel kruiden-gebruik (denk aan kaneel en gember). Vervang je gember theetje voor gekookt water (geen thee). Daarnaast is spanning ook een vorm van hitte dus probeer juist ontspanning op te zoeken!

Verfris je lijf door een kopje muntthee per dag te drinken, of een warme eigen gemaakte fruitcompote te eten.

Floohw Qi stroom

Oorzaak 3: Teveel bewerkte voeding🥤

Qi kan alleen goed stromen wanneer het lijf wordt gevoed met Qi. Je hebt namelijk brandstof nodig om je vuurtje in balans te houden!

Bewerkte voeding bevat géén Qi. Dat betekent dat het jouw lichaam niet de energie geeft die het nodig heeft voor zijn processen. Je lichaam is er zelfs Qi aan kwijt deze voeding te verwerken. In plaats van dat iets jou energie geeft, trekt het alleen maar energie uit je lijf.

Doordat bewerkte voeding jou Qi kost, kan je lijf en de processen ook vertragen. Zo vertraagt dus ook de vertering en kan het eten blijven liggen in je buik. Opnieuw: rotting en gisting zijn het resultaat.

✅ OPLOSSING
Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding en ga voor verse, onbewerkte voeding. Denk aan verse groenten (niet voorverpakt), fruit (geen diepvries), biologisch vlees en verse kruiden.

Laat plantaardige vervangers, shakes, rijstwafels, humus of repen staan! Maak gewoon je eigen bonen burger of falafel ;) Skip alle kokos/amandel/haver melk en yoghurt of kwark. Ga lekker warm ontbijten met rijst =) Pak hier inspiratie.

Zo begin je

Duizelt deze stof je? Weet je niet waar je moet beginnen? Maar resoneert het concept wel?

Pak dan het Kickstart je Lichaam Stappenplan mét Dagmenu om de tips concreet mee toe te passen.

Doe mij dat stappenplan >
Als "een nieuwe manier van eten" klinkt als een hele opgave lees dit dan even...
Elke reis begint ergens. Als gedachten zoals "hoe ga ik dit volhouden?" of "is dit wel écht iets voor mij?" omhoog komen, weet dan dat alle Floohwers die gedachten ook eerst hadden!

Of je nu wel of geen keukenprins(es) bent, bang bent voor teveel nieuwe regels, of denkt dat je het te druk hebt - we beginnen ALLEMAAL ergens. Het is belangrijkste is dat je door wilt gaan.
Iedereen begon met één ding: HET DURVEN TE PROBEREN.
Klaar om hetzelfde te doen?
Ja! Laten we het doen
Roos Mulder Floohw

Hoe je mij kan bereiken

Stuur me een email

roos @ floohw.com

Bedrijfsgegevens
Floohw
Kvk: 74272683

Privacy verklaring