Gezond gewicht bereiken: zo doe je dat zonder dieet

We willen allemaal dat figuurtje, maar we willen (gelukkig) niet allemaal op dieet.

Na deze blog kijk jij anders naar je lijf en gezondheid en weet je waarom het nu niet lukt om op je gezonde gewicht te komen & waar je moet beginnen.

Gezond gewicht bereiken:
Zo doe je dat zonder dieet

Floohw hearts blauwRoos Mulder Floohw

Gezond gewicht bereiken: zo doe je dat zonder dieet

Mag ik voordat we over gewicht gaan praten eerst iets met je bespreken? Gewicht is namelijk helemaal niet zo belangrijk. Nouja, niet zo belangrijk? Het is he-le-maal niet belangrijk.

Klopt - in deze blog ga ik je vertellen hoe je een gezond gewicht bereikt zonder dieet. Maar ik wil eerst dat je dit hoort: wanneer jij je gezond voelt doet je gewicht er niet toe! Diep van binnen weet je dit misschien wel… maar het is heel belangrijk dat je stopt te letten op je kilo’s, en start met letten op hoe je je van binnen voelt.

Wist je dat sommige dunnere mensen juist super ongezond zijn? Misschien zijn ze altijd moe, chagrijnig, hebben ze constant honger… allemaal signalen van ongezondheid.

Wist je dat sommige dikkere mensen juist super gezond zijn? Altijd energiek, goede nachtrust, vrolijk en rust in hun hoofd over eten… allemaal signalen van een goede gezondheid.

Belangrijk dus dat wanneer we een gezond gewicht willen bereiken, we naar onze gezondheid moeten kijken.

En dat doe je zo...👇🏼

Floohw Qi stroom

Hoe verleg je de focus van je gewicht naar je gezondheid?

Zomaar de focus verleggen van je gewicht naar je gezondheid gebeurt niet in 1 dag. Maar het begint bij het besef dat juist werken aan je gezondheid bijdraagt aan een gezond gewicht.

In onze Westerse wereld is het heel lastig om zomaar de kilo’s los te laten en de weegschaal naar de kringloper te brengen. Dat komt omdat we enerzijds zijn opgegroeid met een focus op gewicht, en anderzijds omdat we denken in termen van calorieën.

En dat doen ze in de Chinese geneeskunde héél anders! Daar bestaan calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten niet eens. Het enige wat er toe doet is een balans in jouw energie, oftewel Qi.

Wanneer jouw energie geheel in balans is dan kan jij je eigen lichaamsbehoefte volgen. Zonder je zorgen te maken over hoeveel je van dit of dat "moet" binnenkrijgen. Op die manier neem je afscheid van het dieeten.

Ok... maar waar beginnen we dan met naar onszelf te luisteren?

De focus verleggen van je gewicht naar je gezondheid begint bij het in balans brengen van de energie (Qi) in je lichaam.

Floohw Qi stroom

Anders kijken naar je gezondheid

De Chinese geneeskunde (TCM) denkt heel anders over je gezondheid. In plaats van naar metingen en wegingen te kijken, draait alles om een goede stroom aan energie (Qi) in je lichaam. En die is uniek voor iedereen.

Alles draait om Qi

Qi kan je ook wel vergelijken met energie, oftewel warmte. Een goede vertaling voor Qi is er niet, maar Qi kan je vinden in alles dat leeft en beweegt zoals de natuur, de lucht, jouw lichaam en voeding.

Qi stroomt in je lichaam van orgaan naar orgaan (een beetje zoals de bloedsomloop in de Westerse geneeskunde) en geeft die zo de warmte die ze nodig hebben processen te volbrengen.

In je lijf is Qi een soort “vuurtje” dat goed moet branden om jou gezond te houden. Het moet niet te hard branden, en ook niet te zacht. Een balans in Qi, is een balans in jouw hele lijf.

Floohw Qi stroom

Een gezonde energiestroom = een gezond lijf

Wanneer al jouw organen genoeg warmte krijgen verlopen alle processen zoals de vetverbranding, vertering en vochtafdrijving gesmeerd. Ook zijn er dan geen ziekten of andere klachten aanwezig. En óók ben jij dan op je ideale gewicht.

Daarnaast kan jij met een gezonde Qi stroom je eigen lichaamsbehoefte compleet volgen. Zo neem je afscheid van het eeuwige dieet.

Over- of ondergewicht is een signaal van disbalans in energie (Qi)

Is er een verstoring in de stroom van Qi? Dan verlopen de processen niet zoals het hoort en ervaar jij lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld buikklachten, lage energie, onstilbare honger, maagzuur, koude knieën/handen of woede uitbarstingen. Dit zijn allemaal uiterlijke signalen van een interne disbalans in energie.

Zo is dus ook jouw over- of ondergewicht een signaal van een disbalans in Qi. Bijvoorbeeld👇🏼

Vet of vocht dat niet kan worden afgedreven, of juist te snel wordt afgedreven, is het resultaat van een disharmonie van Qi in je lijf. Processen zoals bijvoorbeeld de vetverbranding en vochtafdrijving zijn gestagneerd of juist over-actief.

Floohw Qi stroom

De sleutel is het herstellen van je energiebalans

Eigenlijk is jouw ongezonde gewicht een signaal van “ziekte” in je lichaam. Zo omschrijft de Chinese geneeskunde het. Je energie is niet in balans en dit uit zich in over- of ondergewicht.

De sleutel tot een gezond gewicht is dus het herstellen van jouw energie (Qi) balans. Jezelf helen van binnenuit! Dat doe je door enerzijds je levensstijl aan te passen, en anderzijds je voedingspatroon.

Wat jouw gezonde gewicht mogelijk in de weg kan zitten

In het Westen hebben we vaak te maken met factoren die onze energiebalans verstoren. Dus ook al denk je dat je gezond bezig bent, het kan zomaar zijn dat de dingen die je doet of eet je energie juist verstoren.

Beweging

Beweging genereert warmte (ook een vorm van energie). Bij teveel stilzitten door laptop werk koelt je vuurtje teveel af. Dit vertraagd je lijf. Bij teveel high intensity sporten (meer dan 3x in de week) raakt je lichaam juist weer oververhit. Dat zorgt ook voor een energie stagnatie.

Stress en spanning

Druk werk, druk op social media, druk sociaal leven, druk om slank te zijn, druk om een goede partner te zijn, druk om een goede vader/moeder te zijn… We zijn té druk in het Westen. Stress en spanning is een vorm van warme energie die op de lange termijn jouw Qi stroom kan blokkeren of stagneren.

Floohw Qi stroom

"Gezonde" voeding

Yoghurt, kwark, rauwe groenten, rauw fruit, sapjes en liters water drinken. Deze voeding zorgt voor teveel koude (damp en slijm) in het lijf. Hierdoor vertraagt je hele systeem en kom je niet op je gezonde gewicht. Lees daar hier meer over.

Bewerkte voeding

Plantaardige melk/burgers, voorverpakte salades of maaltijdvervangers. Allemaal voeding die geen Qi bevat en jouw lijf dus geen warmte geeft om in balans te komen. Je lijf is alleen maar heel veel energie kwijt om dit te verwerken en heeft daarom geen energie voor andere processen.

Zo bereik je een gezond gewicht zonder dieet

Een gezond gewicht bereiken doe je dus door je lichaamsenergie in balans te brengen. En kan je doen door te gaan eten volgens de Chinese voedingsleer. Door gebalanceerde maaltijden te eten als ontbijt, lunch en diner zorg je dat je jouw lichaam energie geeft om zichzelf te helen.

De maaltijden die je eet zijn als het ware een medicijn. Jij heelt jezelf van de “ziekte” over- of ondergewicht en komt zo op je gezonde gewicht!

Volgens de Chinese voedingsleer eten is géén dieet maar een levensstijl. Je maakt dit als vanzelf je nieuwe normaal. Lees hier meer over de Chinese voedingsleer.

Floohw Qi stroom

En hier begin je

Meteen aan de slag met het maken van die energiebalans en jezelf van binnenuit te helen?

Pak dan het Kickstart je Lichaam Stappenplan mét Dagmenu om meteen aan de slag te gaan.

Doe mij dat gratis stappenplan >


Of wil je direct gaan koken? Pak dan het Floohw eKookboek met 50 recepten die jou helpen op je gezonde gewicht te komen.

Als "een nieuwe manier van eten" klinkt als een hele opgave lees dit dan even...
Elke reis begint ergens. Als gedachten zoals "hoe ga ik dit volhouden?" of "is dit wel écht iets voor mij?" omhoog komen, weet dan dat alle Floohwers die gedachten ook eerst hadden!

Of je nu wel of geen keukenprins(es) bent, bang bent voor teveel nieuwe regels, of denkt dat je het te druk hebt - we beginnen ALLEMAAL ergens. Het is belangrijkste is dat je door wilt gaan.
Iedereen begon met één ding: HET DURVEN TE PROBEREN.
Klaar om hetzelfde te doen?
Ja! Laten we het doen
Roos Mulder Floohw

Hoe je mij kan bereiken

Stuur me een email

roos@floohw.com

Bedrijfsgegevens
Floohw
Kvk: 74272683

Privacy verklaring