Gapend achter je laptop om 3u smiddags, moe wakker worden, of instorten na bijna elke maaltijd?

Of dit er “gewoon” bij hoort? Gelukkig niet!

Waarom ben ik zo moe? Volg deze voedingstips.

Waarom ben ik zo moe?
Volg deze voedingstips

Floohw hearts blauwMoe

Waarom ben ik zo moe? Volg deze voedingstips

Ook al eet je vrij gezond, het kan zijn dat je per ongeluk voor voeding kiest die jouw lijf vermoeid.

In deze blog vertel ik je meer over waarom je zo moe bent en hoe je dit kan verbeteren met de juiste voeding.

Voordat we direct in de stof duiken wil ik je kort wat uitleggen over de Chinese geneeskunde en hoe die naar onze gezondheid kijkt. Dat is namelijk cruciaal in het begrijpen waarom je nu zo moe bent. En meteen ook de sleutel om het te verbeteren!

Energie (Qi) is de basis

De Chinese geneeskunde kijkt op een heel andere manier naar onze gezondheid dan wij hier in het Westen. In de TCM (Traditional Chinese Medicine) draait alles namelijk om Qi.

Qi is een vorm van energie, oftewel warmte. Deze energie stroomt in jouw lichaam van orgaan naar orgaan en zorgt ervoor dat zij hun functie goed kunnen vervullen. Met een gezonde Qi stroom verlopen alle processen zoals het hoort en ben jij energiek!

Qi is niet hetzelfde als calorieën. Qi is levensenergie en kan je terugvinden in de natuur, de lucht, in voeding en in jouw lichaam. Alles dat beweegt en leeft heeft Qi.

Floohw Qi stroom

Qi is je vuurtje

Jouw lichamelijke Qi kan je ook wel vergelijken met een “vuurtje”. Wanneer dat vuurtje goed brandt, is jouw lijf in balans en ben je gezond. Het vuurtje moet niet te hard branden, en ook niet te zacht. Een balans in je vuurtje bereik je met de juiste voeding en levensstijl voor joú.

Alles draait om een lang leven

Een mens wordt met een “pakketje” Qi geboren dat in de Nieren wordt opgeslagen*. Is dit pakketje energie op? Dan ben jij niet meer in leven. We moeten dus heel voorzichtig zijn met dit pakketje Qi om langer en gezonder te leven. Alles draait in de Traditionele Chinese filosofie om een lang leven.

Met de juiste keuzes in je dagelijks leven kan je jouw pakketje Qi sparen, en weer aanvullen met Qi uit voeding.

*Als ik over organen spreek zijn deze niet gelijk aan de organen zoals we ze kennen in de Westerse geneeskunde. Ik spreek over de energie van het orgaan.

Floohw Qi stroom

Balans in warm en koud

Zoals ik eerder vertelde heeft een gezond en energiek lijf een balans in zijn of haar “vuurtje”. Er bestaan namelijk twee type energieen in je lijf: warme (Yang) en koude (Yin) energie. Die twee elementen in balans houden is, naast een goede stroom aan energie, de sleutel tot je gezondheid en energielevel.

Er zijn meerdere dingen die jouw lichaamsenergie beïnvloeden. Zo kan bijvoorbeeld overmatig sporten en stress je lichaam te sterk verhitten, en bijvoorbeeld treurigheid of veel laptop werk je lijf te sterk afkoelen (vertragen).

Deze 50 gerechten brengen rust in je lijf én hoofd.
Met het Floohw Recepten Kookboek (een eKookboek) krijg je je lichaamsenergie weer in balans. Zo kom je af van een opgeblazen buik, cravings en energiedips.
Doe mij dat Kookboek

Een lijf wilt zichzelf herstellen

Je lijf is er op gemaakt om zichzelf te herstellen. Op het moment dat er een disbalans in energie ontstaat, gaat een lijf op zoek naar herstel. Zo slim is dat lijf van jou!

Stel je voor je voegt (per ongeluk) veel warmte toe aan je lijf. Dan kost het je lichaam veel Qi om de balans weer recht te trekken. Daarnaast ervaar je een bepaalde behoefte (craving) voor bepaalde voeding.

Pak je vervolgens de “verkeerde" vorm van verfrissing in voeding (een groot glas koud water met ijsklontjes), dan gooi je je lichaam nog verder uit balans. Zo moet je lijf nog harder werken om weer energiebalans te krijgen.

Floohw Qi stroom

Waarom ben ik zo moe?

Door het continue spel van “extremen” in warme (Yang) en koude (Yin) energie kan een lijf erg moe worden. Zoals eerder aangegeven: een lijf is dan de hele tijd bezig zichzelf te herstellen en dat kost veel Qi. Qi dat je juist nodig hebt om je gezond en energiek te voelen!

Ook kan moeheid komen door een algeheel Qi gebrek. Dat betekent simpel gezegd dat er niet genoeg energie, oftewel warmte, is voor je organen om goed te functioneren. Ook je energielevel is daarom laag.

Ook kan een overdaad aan koude (Yin) voeding over langere periode zorgen voor vermoeidheid. Als er teveel koude continue wordt toegevoegd vertraagd een lichaam.

Als laatste zou een lijf moe kunnen worden door het eten van Qi-loze voeding zoals bewerkte producten. In deze voeding zit geen Qi. Dat betekent dat in plaats van je lijf kracht te geven, vraagt het veel Qi om verwerkt te worden. Dit maakt een lijf moe.

Gebruik voeding om je energielevel te verbeteren en te stabiliseren

Tip 1: Vermijd de "extremen"

Val je lijf zo min mogelijk lastig met voeding die je energiestroom laten pieken of dalen. Vermijd de “extremen” met teveel hitte of koude:

- Snelle suikers
- Rauw fruit of groente
- Koffie
- Gemberthee (overdadig gebruik)
- Knoflook
- Koemelk zoals kwark of yoghurt
- Tarwe zoals pasta of brood

Probeer in plaats daarvan neutrale gerechten te eten, en alles te verwarmen! In dit eKookboek vind je 50 heerlijke gerechten >

Floohw Qi stroom

Tip 2: Voeg volwaardige oergranen toe aan je patroon

Zorg dat je lijf genoeg goede warmte krijgt door voldoende harmonieuze Qi aan je eetpatroon toe te voegen in de vorm van onbewerkte oergranen zoals Haver, Gierst, Volkoren Basmatirijst of Quinoa.

Het weglaten van dit soort granen (of alleen de bewerkte granen eten), helpen niet mee in het krijgen van meer energie.

Tip 3: Vervang koude door warmte

Laat alle afkoelende producten staan voor 2 weken en vervang die voor warme opties zoals:

Koud ontbijt met yoghurt > warm ontbijt met granen
Koud water drinken > gekookt water drinken
Koemelk producten > weglaten alle koemelk producten behalve roomboter
Rauw fruit of groente > verwarm alles kort in de wok of maak een compote van fruit
Groene/witte/zwarte thee drinken > gekookt water drinken

Floohw Qi stroom

Tip 4: Vervang alle bewerkte producten voor vers

Zorg dat je alle bewerkte voeding laat staan en geef je lichaam écht voedende voeding!

Een lijstje met slimme vervangers:
Rijstwafels/crackers etc. > gekookte granen zoals genoemd in Tip 2
Voorverpakte salades > maak zelf verse salades
Voorverpakte tussendoortjes zoals repen > maak zelf een bananenbrood (zie het Floohw eKookboek voor inspiratie)
Plantaardige vervangers zoals melk of burgers > maak deze zelf of laat ze geheel weg
Shakes > laat deze helemaal weg en eet volwaardige maaltijden

Zo begin je

Duizelt deze stof je? Weet je niet waar je moet beginnen? Maar resoneert het concept wel?

Pak dan het Kickstart je Lichaam Stappenplan mét Dagmenu om de tips concreet mee toe te passen.

Doe mij dat stappenplan >
DISCLAIMER
Ik ben een ervaringsdeskundige, géén voedingsdeskundige, therapeut of coach. Met Floohw wordt niemand behandelt noch ontvangt niemand medisch advies. Mijn kennis komt voort uit jarenlang zelf de Chinese voedingsleer en geneeskunde theorie te hebben bestudeerd, gecombineerd met (sinds 2012) praktische ervaring. Ook ben ik in het bezit van een certificaat "Chinese voedingsleer", uitgegeven door de Wellness Academie. Lees hier mijn verhaal.

Mijn doel is te inspireren. Ik zal je nooit vertellen wat je moet doen, alles dat ik vertel zijn suggesties onderbouwd door de Chinese voedingsleer theorie. Floohw is géén cursus Chinese voedingsleer. Floohw is een voeding strategie die zijn oorsprong vindt in de Chinese voedingsleer en verder is ontwikkelt op basis van mijn eigen jarenlange ervaring en toepassing ervan op de Westerse wereld.
Als "een nieuwe manier van eten" klinkt als een hele opgave lees dit dan even...
Elke reis begint ergens. Als gedachten zoals "hoe ga ik dit volhouden?" of "is dit wel écht iets voor mij?" omhoog komen, weet dan dat alle Floohwers die gedachten ook eerst hadden!

Of je nu wel of geen keukenprins(es) bent, bang bent voor teveel nieuwe regels, of denkt dat je het te druk hebt - we beginnen ALLEMAAL ergens. Het is belangrijkste is dat je door wilt gaan.
Iedereen begon met één ding: HET DURVEN TE PROBEREN.
Klaar om hetzelfde te doen?
Ja! Laten we het doen
Roos Mulder Floohw

Hoe je mij kan bereiken

Stuur me een email

roos @ floohw.com

Bedrijfsgegevens
Floohw
Kvk: 74272683

Privacy verklaring